Habitate naturale, adaptabilitatea impresionanta a orhideelor

Orhideele traiesc in medii extrem de diferite din intreaga lume. Ele pot fi gasite din zonele cele mai reci ale globului pamantesc si pana in zonele cele mai calde, diferitele specii de orhidee adaptandu-se foarte bine la toate conditiile de mediu.

In padurile tropicale, fiind mediul cel mai propice pentru majoritatea speciilor de orhidee, se intalnesc speciile cu florile cele mai deosebite si in culori extrem de bogate. Habitatul pe care padurile tropicale il ofera este unul caracterizat de caldura si umiditate ridicate. Umiditatea se datoreaza precipitatiilor frecvente care exista pe tot parcursul anului. In aceste habitate au facut ca orhideele sa se adapteze la ele, astfel ca in aceste zone se gasesc orhidee care cresc pe copaci. Din acest motiv, ele au dezvoltat radacini mai subtiri si mult mai lungi, iar datorita luminozitatii scazute din padure, ele au dezvoltat niste frunze mult mai late si mai subtiri.

Habitate naturale, adaptabilitatea impresionanta a orhideelor

Ramanand in zona caniculara, desertul ofera un habitat mai auster, in ceea ce privesc precipitatiile care sunt extrem de reduse, si cu calduri foarte ridicate. Orhideele s-au adapta si la acest mediu, astfel ca aici ele cresc pe cactusi sau pe alte plante suculente, dezvoltandu-si niste frunze mai goase si carnoase tocmai pentru a inmagazina cat mai multa apa, precum si dezvoltarea unor organe subterane speciale de depozitare a apei.

Mergand mai spre zona temperata care este caracterizata de o temperatura moderata si cu anotimpuri distincte, se gasesc habitate diverse cum sunt cele oferite de paduri, pajisti si munti. In aceste habitate, orhideele cresc pe sol, pe stanci sau pe muschi, ele adaptandu-se la schimbarea anotimpurilor si la conditiile mai umede sau mai uscate oferite de aceste medii naturale.

Ajungand mai spre nord, in zonele reci ale tundrei arctice, caracterizata de temperaturi scazute si de permafrost, un sol care este permanent inghetat, inclusiv vara, orhideele cresc pe stanci si pe muschi. In aceste conditii vitrege traiesc specii de orhideee ale caror flori sunt micute si compacte, de asemena si frunzele sunt mici, ele adaptandu-se la scurta perioada mai calda din an, timp in care orhideele se pot dezvolta.

Din aceasta diversitate a habitatelor naturale ale orhideelor, se remarca extraordinara capacitate a lor de a se adapta la orice fel de mediu, oricat de bogat sau auster ar fi acela. “Nevoia” le-a invatat strategii pentru a supravietui si de a se dezvolta intr-un mod cat mai frumos, de la dezvoltarea unor frunze late si subtiri, pana la stocarea apei in organe de depozitare subterane si inflorirea doar o data in an.

Tags:
Share: