Orhdeele fac parte din categoria plantelor de elita. Le denumesc „plante de elita” datorita aspectului lor foarte elegant, rafinat si deosebit, conferind astfel o amibianta placuta si ingrijita incaperilor unde se afla. Florile deosebite ale orhideelor, pot sa zic ca sunt unele dintre cele mai alese flori pentru a exprima relaxarea, frumusetea, linistea, confortul.
Orhideele sunt foarte raspandite pe planeta noastra albastra, aceasta clasa de plante cuprinzand peste 25000 de specii. Desi avem senzatia ca aceste flori, care arata foarte exotic, traiesc in locuri foarte calduroase, totusi orhideele se gasesc chiar si in tundra arctica.
Aceste plante, dintre care unele au flori chiar spectaculoase, au un sistem reproductiv unic. Un sistem reproductiv asemanator mai au Gloxinia si Violeta africana. Sistemul reproducator al orhideelor este denumit coloana si contine atat organele de reproducere feminine, cat si masculine.
In general, orhideele sunt cunoscute ca plante epifite. Ceea ce inseamna ca orhideele cresc pe alte plante, de obicei pe copaci de care se folosesc doar ca suport, nu se hranesc din ei. Hrana orhideelor provine din apa din aer, de la ploaie, de la resturile vegetale care se aduna in jurul lor. Din toate acestea ele absorb nutrientii de care au nevoie. Desigur ca exista specii de orhidee care traiesc in pamant, iar altele care cresc printre pietre, ele adaptandu-se mediului in care se gasesc. Astfel, modul lor de crestere si necesitatile mediului inconjurator, in care ele se afla, pot varia destul de mult de la o specie de orhidee la alta.
Orhideele fiind niste plante foarte apreciate atat pentru florile lor deosebite, cat si pentru capacitatea lor deosebita de a se adapta la conditiile de interior, ele sunt foarte agreate si cultivate ca plante de interior, aducand o nota de frumusete naturala si de fascinatie oricarei locuinte. De asemenea, orhideele se preteaza foarte bine si la cultura in gradini, ele fiind o alegere plina de incantare atat pentru gradinarii cu experienta, cat si pentru cei incepatori, oferind un mod minunat de petrecere a timpului liber, intr-o activitate plina de farmec si culoare care incanta privirile oricui. Desigur ca, cultura in gradini se pretaza cel mai bine si in special in zonele tropicale si subtropicale. Insa exista specii de orhidee, dintre care voi enumera cateva cu o alta ocazie, care traiesc in zonele temperate si pot fi cultivate in gradinile noastre, insa totusi este bine sa fie ferite de temperaturile scazute si de inghet.
Din pacate, exista si specii de orhidee pe cale de disparitie. Motivele sunt atat naturale, datorita schimbarii habitatului, al schimbarii climatului, a temperaturii si a precipitatiilor. Datorita invaziei altor specii de plante care le lasa fara nutrienti sau chiar datorita animalelor, dar si a incendiilor. Iar pe de alta parte, motivele sunt datorate si omului care le culege in exces, fara sa lase suficiente exemplare pentru ca specia respectiva sa se reproduca in mod armonios. Si un alt neajus este poluarea care le poate distruge in mod direct sau le altereaza mediul in care ele traiesc, ne mai fiind optim necesitatilor lor de viata.